Reproducerea sabloanelor pentru confectionarea semifabricatelor


Sabloanele se executa pe carton, placaj sau placi sintetice si se obtin prin copierea tiparelor multiplicate. Sabloanele sunt copii ale tiparelor la care se adaugă rezervele de cusaturi.
 Principiul de lucru este urmatorul:
La tipare se adauga obligatoriu rezervele de cusaturi care se aseaza pe carton sau pe un alt material si cu ajutorul unei rulete se urmareste conturul tiparului marit cu rezerve de cusaturi. Ruleta este prevazuta cu o rola cu dinti care, prin apasare, imprima conturul tiparului pe carton.
Cel mai utilizat material pentru obtinerea sabloanelor este cartonul, fiind la un pret mai scazut si mai maleabil. Cu ajutorul unei foarfece sau a unei masini de taiat, se taie cartonul pe conturul imprimat.
Pentru a controla efectul uzurii in procesul de croire asupra sabloanelor, acestea se marcheaza cu un dispozitiv de marcat special. Marcarea se face prin introducerea marginii sablonului intre cele doua role ale dispozitivului, iar prin umezirea rolei superioare cu tus, semnele de marcare de pe ea se vor imprima pe sablon.
Fiecare detaliu marcat este stampilat cu o stampila care cuprinde:
1. denumirea produsului
2. numărul de model
3. detaliul
4. talie, grosime
5. numarul de detalii din completul de sabloane
 6.de cate ori se va incadra pe material
7. specificatia „fir drept” pentru a sti ca linia respectiva se va incadra pe firul drept al materialului si specificatia „fir dublu” in cazul in care piesele respective necesita croirea pe dublul materialului.
Sabloanele servesc procesului de croit si controlului detaliilor croite.
In cadrul intreprinderilor de confectii se folosesc sabloane originale si sabloane de lucru.

Un gând despre „Reproducerea sabloanelor pentru confectionarea semifabricatelor

  1. Pingback: Dormitoare moderne | Cu si despre dormitoare

Lasă un comentariu